Strijd tegen processierups

De gemeente Valkenswaard start deze week weer met de bestrijding van de eikenprocessierups en bestrijdt de rupsen preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel.

In deze periode krijgen de dieren hun brandhaartjes (na de derde vervelling). Die brandhaartjes zorgen bij mensen voor gezondheidsklachten, zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. De bestrijding gaat via nevelbespuitingen met een bacteriepreparaat. Vanwege de verneveling en het mogelijke verwaaien van de brandharen van de rupsen, raadt de gemeente iedereen aan om niet in de buurt van de spuitnevel te komen en ook huisdieren op voldoende afstand te houden. De gemeente bestrijdt de rupsen vooral langs wegen en in de bebouwde kom waar veel eiken staan en vooral langs wegen die op veel gebruikte fiets- en/of wandelroutes liggen.

In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt er van heel vroeg in de ochtend tot diep in de nacht gespoten. “De brandharen van de rups blijven ongeveer 8 jaar actief en zijn schadelijk voor de gezondheid.

Bent u in aanraking gekomen met de processierups of resten daarvan, was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken.”