Archief: Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden werken toe naar een gezamenlijk beleid voor grootschalige zonne- en windenergie in de Kempen

Om inwoners hierbij te betrekken, worden diverse bijeenkomsten georganiseerd. Om de negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen een halt toe te roepen is wereldwijd afgesproken het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. De Nederlandse overheid wijst ook gemeenten op het nemen van hun verantwoordelijkheid. De Kempengemeenten werken hierin samen en stellen in de ‘Klimaatvisie Kempengemeenten’ het doel om gezamenlijk energieneutraal te worden. Om dit te behalen is het nodig om naast energiebesparing en zonnepanelen op daken, ook grootschalig duurzame energie op te wekken met windturbines en zonnevelden. De Kempengemeenten stellen hiervoor gezamenlijk beleid vast.

Zo behouden ze regie over waar en in welke vorm en omvang windparken en zonnevelden ontwikkeld mogen worden. De Kempengemeenten gaan graag met inwoners het gesprek aan over kansen en mogelijkheden voor grootschalige energie in de regio. In een interactief spel gaan de deelnemers met elkaar op zoek naar voorwaarden waar een windmolen- of een zonnepark in de omgeving in hun ogen aan moeten voldoen. Er worden deze avond nadrukkelijk géén locaties benoemd voor de ontwikkeling van windparken of zonnevelden. Waar en wanneer? Deelnemen kan op één van de volgende data en locaties: donderdag 9 mei, Den Eijkholt, Kapellerweg 3 in Luyksgestel of; dinsdag 14 mei, Den Tref, Alexanderhof 7 in Hapert of; woensdag 15 mei, De Rosdoek, Kerkstraat 10 in Wintelre. Beschikbare tijdsblokken om deel te nemen aan een gesprek zijn: 16:30 tot 18:00 uur (inloop 16:15 uur) of; 19:00 tot 20:30 uur (inloop 18:45 uur). Deelname is voor iedereen die woont, werkt en recreëert in de Kempengemeenten en belangengroeperingen. Benieuwd hoe een windpark er van dichtbij uitziet? Neem dan deel aan een zon- en windsafari. Er wordt gestart bij dorpshuis Den deel (Bernadettestraat 3, Spoordonk). Na een korte presentatie gaan deelnemers met een bus op bezoek bij een windpark en zonneveld. Daar volgt een rondleiding en uitleg over de windturbines en zonnepanelen. Er worden twee safari’s georganiseerd: Dinsdag 7 mei, 18:00 tot 21:30 uur (inloop vanaf 17:30 uur). Zaterdag 11 mei, 13:00 tot 16:30 uur (inloop vanaf 12:30 uur). Deelname is voor inwoners van de Kempengemeenten. Er kunnen per huishouden maximaal 2 personen deelnemen (gratis).