Archief: Boerenmert Hapert op zondag 15 september

De Boerenmert in Hapert is het ultieme Kempische dagje uit in het najaar voor zowel jong als oud. Op de derde zondag in september keert Hapert terug in de tijd en vormt het een beeld zoals het er vroeger uit zag. De Boerenmert kenmerkt zich door Kempische gemoedelijkheid, ongedwongen sfeer, historische  bezienswaardigheden en veel muziek. De entreeprijs is bewust laag gehouden om een zo groot mogelijk publiek te kunnen laten genieten van al dat moois. De organisatie van de Boerenmert zorgt steeds weer voor een sfeervolle aankleding van het dorpscentrum. Ze streeft er naar om een unieke markt neer te zetten, die aantrekkelijk is voor een brede doelgroep; gezinnen met kinderen, mensen die van de sfeer en traditie van weleer houden maar zeker ook voor liefhebbers van diverse muzieksoorten.

Oude ambachten en Boerenmert paviljoen

Op de Boerenmert zijn diverse oude ambachten en creaties te zien waardoor men zich kan inleven in de tijd van 1900 tot 1950. Zo zijn er bij de oude ambachten personen aanwezig die alles weten te vertellen over het vak wat men vroeger uitoefende zoals de touwslager, de boekdrukker, de mosterdmaker, de stoelenvlechter, de klompenmaker, de sigarenmaker, de turfkloter, de bezembinder, de barbier en de tinnegieter. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties met de hulp en inzet van dieren, zoals schapen, landgeiten, paarden, koeien, ganzen en kleinvee. In totaal zijn er maar liefst circa 750 dieren aanwezig op de mert. In gemeenschapshuis “den Tref” is er een omvangrijke presentatie van schilderijen, vervaardigd door leden van de teken- en schilderclub “de Blaalse School”, Op het Boerenmert-paviljoen is het ouderwets gezellig door afwisselende optredens van een tweetal bands.

Historische optocht

Een aanrader en uniek in zijn samenstelling is de historische optocht die twee keer op deze dag, om 13.00 uur en om 15.30 door het dorp trekt. In deze optocht trekken vele creaties aan u voorbij waaronder de burgemeester in traditionele outfit, de pastoor met zijn pastoorsmeid, de dokter, het schoolklasje met meester en juffrouw, de melkboer met melkkar, de kolenboer met kolenkar, de nonnen, de heerboeren, de schaapherder, het boeren bruidspaar op de hoogkar, gegoede burgers op een hoge fiets en de stroper. Ook rijden er in de optocht vele mooie oude wagens en tractoren mee. De optocht wordt gecompleteerd door het muziekkorps en diverse aanspannen met paarden en diverse voertuigen.

Speciaal in 2019 – veel machines op stoom

Op de Boerenmert 2019 zijn enkele bijzondere machines te bewonderen. Zo is er dit jaar “de Hilda” te zien. Een door John Fowler ontwikkelde stoom ploegmachine uit 1918 die 15 ton weegt. Werkelijk een unieke machine die bijna nooit gepresenteerd wordt. Ook staat er een door stoom aangedreven klompenmakerij opgesteld en is er de zeer fraaie stoomtractor “de Johanna“ te zien die ook in de historische optocht zal meerijden. Oorspronkelijk uit Amerika komt een Rumely Oil Pull. Dit is een op kerosine gestookte tractor die gekoeld wordt door olie, een van de grootste tractoren die ooit gebouwd is. Een ware attractie die je maar zelden ziet.  Dit geldt ook voor de Minneapolis  petroleumgestookte tractor type 357, die bijna nooit tentoongesteld wordt.

De markt is sfeervol aangekleed en zijn er veel dieren te zien zoals diverse roofvogels, ezels, paarden en schapen. Bij restaurant Divino kunt u een unieke historische foto laten maken, een blijvend aandenken aan de Boerenmert 2019. Ook vindt u er een geheel in de stijl van weleer opgetuigde stand van de Heemkunde Kring Pladella Villa waarin een beeld wordt geschetst van Hapert en de Kempen zoals het eens was en waar u uw herinneringen van vroeger kunt delen!

Voor kinderen is er volop vertier. Zo zijn er oud Hollandse spelen, is er een doolhof, een kinderboerderij, een papegaaienbos, veel klein vee en kan er geschminkt worden. Bij het Boerenmert paviljoen is een treinstation gebouwd. Vanuit het station rijdt een miniatuur stoomtrein rond waar een ieder in kan stappen om een rondje te maken over het paviljoen.

Muziek

Op de Boerenmert is altijd veel sfeer; over het hele parcours zijn muzikale optredens. Er is een doorlopend muziekprogramma op het Boerenmertpaviljoen bij den Tref en in de Van Gerwenstraat is er vanaf 11.00 uur een programma met regionale bands. Dit jaar zorgen de kempische band de Zjoem en de Hapertse formatie Sabbitical voor een zeer prettige sfeer op het Boerenmertpaviljoen. Bij gemeenschapshuis den Tref speelt een Accordeongroep en op de markt zingt de band Back to the Roots.

Braderie

Op de grote braderie met maar liefst 180 kramen, waar uw gulden nog een daalder waard is, kan men plezierig aankopen doen. Er is een zeer breed aanbod van producten en het is verbazend wat hier  allemaal te koop is voor zo weinig geld!

Kortom, dit is een dag die u zeker niet mag missen en die interessant is voor jong en oud, met veel muziek, sfeer, bezienswaardigheden en dat voor een historisch lage prijs. Voor een sfeerimpressie verwijzen wij u graag door naar onze website (www.Boerenmert.nl) en naar een mooi filmpje op onze Facebookpagina! (Facebook:@boerenmerthapert)

Houdoe en tot ziens op zondag 15 september in Hapert!